ÖLJYVAHINGON LASKUJA EI SAA PANNA KUNNAN PIIKKIIN

Mäntyharjun päättäjillä on nyt tuhannen 200 000 taalan paikka valvoa etuaan öljyvahingon kustannuksissa. Syyttäjä katsoi, ettei vahinkoon johtanut huolimattomuus täytä syytteeseen johtavan rikoksen tunnusmerkkejä, mutta se ei poista vahingon aiheuttajan korvausvastuuta.

Nyt on menossa vaihe, jolla kustannukset yritetään siirtää Öljysuojarahastolle ja osittain yhteiskunnan piikkiin. Jos se ei onnistu, seuraavaksi ryhdytään pohdiskelemaan sitä, jätetäänkö ne kunnan maksettaviksi.

Tämän päivän yritysilmastossa on hyvin tavallista, että yritykset hakevat kunnan mukaan ottaessaan riskejä. Tässä tilanteessa on olemassa suuri vaara, että tätäkin laskua yritetään kunnan piikkiin.

Päättäjien tulisi nyt kantaa vastuunsa ja huolehtia siitä, ettei senttikäkään öljyvahingon kuluista makseta kunnan kassasta. Jossain pitää kulkea raja kunnankin lypsämisessä.

Toista keväinen öljyvahinko ei ollut kyseisen yrittäjän toiminnassa ensimmäinen. Se ero nyt tapahtueessa kuitenkin oli, että viranomaiset pakottivat siivoamaan jäljet. Aikaisempien, jopa kolme vuosikymmentä sitten tapahtuneiden vahinkojen rorjunta on jäänyt "herran huomaan".

Reino Nousiainen