Mäntyharjussa ei taida mikään muuttua

 

Uusi valtuusto aloitti työskentelynsä Mäntyharjussa tammikuun viimeisellä viikolla. Huomattava uusien valtuutettujen määrä ehti jo nostattaa toiveita uusista tuulista, mutta parin tunnin istumisen jälkeen alkoi tuntua siltä. ettei mikään taida muuttua.

 Vaikka henkilövalinnat sujuivatkin ilman isoja ongelmia, paistoi sanojen välistä, että sopua oli edeltänyt kova vääntö. Vallanhimoa leijui ilmassa siinä määrin, että toiveet keskivertokuntalaisten edun nostamisesta tärkeimmäksi asiaksi valuivat talvi-illan hämärään.

Jos kaksipäiväisen Jyväskylän kuntakokouksen edustajien valinta nousee niin tärkeäksi asiaksi, että valinnan takia uhataan suhteellisella vaalilla, ollaan pahasti hakotiellä. Onneksi kunnanhallituksen puheenjohtaja asetti asian oikeaan arvoonsa ja ilmoitti vetäytyvänsä vaalista, vaikka hänellä olisi siihen ollut hallituksen puheenjohtajana jo hierarkiankin mukaan oikeus.

Kokousväkeä hämmensi heti vuodenvaihteen jälkeen vireille polkaistu budjetin avaaminen ja miljoonan säästöjen hakeminen. Budjetti hyväksyttiin reilu kuukausi sitten eikä kukaan ollut taloudesta huolissaan.

Missähän keskeisten päättäjien ja viranhaltijoiden silmät ja korvat olivat silloin, kun budjetin pääluokkia nuijittiin pöytään.

Lautakuntapaikkojen täyttäminen on kunnissa yleisemminkin hakotiellä, kun valintojen tärkein peruste on kunnallisvaaleissa ehdokkaaksi asettumisen palkitseminen. Tällä politiikalla eivät tehtäviin seuloudu parhaat osaajat. Uutta ajattelua ei tällä politiikalla päätöksentekoon saada.

Toivottavasti asiat loksahtavat jatkossa kuntalaisten kannalta parempaan suuntaan, ettei lehteriltä kesken kokouksen poistuneen nuoren naisen tokaisu, ”ovat ne säälittäviä”, toteudu.

Mutta on Mäntyharjussa hyviäkin puolia ja vielä kunnan tekemiä.

Jussi Lyytikäinen on kunnostanut maakunnan parhaat hiihtoreitit erinomaiseen kuntoon. Ja kaiken lisäksi Kirkonkylän ja Kurkiniemen välille on aurattu retkiluistelurata. Tervetuloa vaan höyläämään molempia naapuristakin tai vieläkin kauempaa.

 

Reino Nousiainen