KUNNAT HINKUVAT OSINKOA

Suur-Savon Sähkö Oy on tehnyt viime vuonna voittoa 14 miljoonaa euroa. Yhtiön omistamien kuntien johtajat varmasti hykertelevät kynnet pitkällä osikojen perään.

Osiko on tässä tapauksessa PIILOVEROA, joka maksetaan siirtomaksujen ja energian laskuissa. Näin se vaan on, vaikka päättäjät jotain muuta yrittävät aika ajoin todistella.

Jos kuntajohtajat onnistuvat runttaamaan maakunnan energiayhtiöt yhteen ja myymään osan kansainväliselle energiaayhtiölle, rahaa tulee rutosti kuntien kassaan.  Uusi yhtiö alkaa heti periä kauppahintaa energian ja siirtomaksujen muodossa takaisin ja taas maksemme PIILOVEROA.

Muutamat kunnat ovat ilmaisseet halunsa käyttää etuosto-oikeutta Jaalan kunnan Jaalan kotiseutuyhdistykselle lahjoittamiin osakkeisiin. Se on vallan tavoittelua, jotta äänivaltaa ja osinkojakin tulisi enemmän. Osakkeilla on merkitystä silloinkin, kun sähköyhtiötä pannaan lihoiksi.

PITKÄKÖÖT JAALALAISET OSAKKEENA

Palvelunsa ja taloutensa erinomaisesti järjestänyt Jaala teki viisaasti, luovuttaessaan kuntaliitoksen yhteydessä osakkeet Kotiseutuyhdistykselle. Osinkojen turvin yhdistys voi vaalia tehokkaasti Jaalan kotiseutuhenkeä Kouvolan kaupungin määrätessä isommista asioista.

Kotiseutuyhdistys pystyisi osingoilla palkkaaamaan muutaman työntekijänkin hoitamaan kotiseutunsa asiaa. Jos osakkeet kaappaa joku ulkopuolinen kunta, on rahojen sijoittaminen tuottavasti tänä aikana vaikeaa. Siinä vaan tuomarit ja "juomarit"ryhtyisivät syömään pääomia.

Jaalalaisten kannalta olisi paras sijoitus antaa olla osakkeiden Kotiseutuyhdistyksellä. Tuotto olisi kutakuinkin varma ja sijoituksen arvo silyisi.

Sietäisi osakkeita kärkkyvien kuntien hävetä toimintaansa. Kyllä maailmassa on muitakin arvoja kuin raha ja taloudellinen valta.

Reino  Nousiainen