MÄNTYHARJUN RANNAT YHTÄ PIRUNPELTOA

Tv-sarja Pirunpelto toi sydäntalven iltoihin viihteellisen näkökulman liikemiesten öykkäröinnistä ja pienen ihmisen alistamisesta. Kirjoittaja oli kuitenkin saanut sorvattua viimeiseen jaksoon oikeudenmukaisen lopun.

Mutta sarjasta ei käynyt kunnolla selväksi, mikä pirunpelto todellisuudessa on?

Pirunpellon syntyivät jääkauden jäkimainingeissa, kun vesi huuhteli hienommat maa-ainekset mukanaan jättäen maastoon isohkot kivet. Pirunpellot sijaitsevat usein rantojen tuntumassa, joskus hyvinkin korkealla, mutta kuitenkin vesistöjen läheisyydessä.

Mäntyharjussa ei suoranaisia pirunpeltoja kovin paljon ole, mutta   rannat ovat järestään pirunpeltojen kaltaisia. Jos vesien pinnat laskisivat metrillä tai parilla, lähes kaikki rannat olisivat yhtä pirunpeltoa.

Tuntuu kummalliselta, että Mäntyharju on pystynyt todistelemaan eteläisen Suomen asukkaille, että täältä löytyvät maailman hienoimmat rannat. Todellisuus on kuitenkin sellainen, ettei monenkaan vesistön rannalle pysty nousemaan kolhimatta venettään rantakviin.

Hyvin hiekkarantoja löytyy Korpijärven ja hieman Herajärvenkin rannoilta, mutta muualla vesiraja on pääosin  pirunpeltoa.

Jos haluat kävellä todella hienoa hiekkarantaa, ajele Nurmaan kautta Heinolan suuntaan reilut 30 kilometriä Sonnasen rannalle. Sieltä löytyy seudun parhaat rannat ja hienoin järvimaisema. Ja järven vesikin on tutkimuksissa todettu Suomen toiseksi kirkkaimmaksi.

Reino Nousiainen