TULEVAISUUDEN ENNUSTAMINEN VAATII SILMÄÄ

Etelä-Savon Maakuntaliiton hallitus on jääräpäisesti ajanut Heinola-Mikkeli oikoratavarausta pois maakuntakaavan luonnoksesta. Eipä Maakuntaliiton herrojen tulevaisuusajattelu yllä yhtään pidemmälle kuin kuntien valtuustojenkaan. Eli korkeintaan neljä vuotta eteenpäin.

Onneksi Ratahallintokeskus ja ympäristöministeriö ovat kuitenkin ajan tasalla ja ymmärtävät sen, että joskus tulevaisuudessa saattaa maailma muuttua siten, että rata onkin maantietä tärkeämpi tavaroiden ja ihmistenkin kuljetusväylä. Nyt Maakuntaliiton herratkin ovat taipumassa rataväylän ottamisesta maakuntakaavaan.

Viime vuosina on maankäytön suunnittelun valtaa siirretty systemaattisesti kuntien ja maakuntien käsiin. Aika ajoin näyttää siltä, ettei kunnissakaan ole riittävää vastuuta ja ymmärtämystä käyttää tältä osin heille annettua valtaa.

Kun liike-elämä haluaa toteuttaa omia hankkeitaan kunnissa, eivät kunnalliset päättäjät uskalla asettaa heille minkäänlaisia vaatimuksia. Ympäristöön sopimattomat rakennushankkeet hyväksytään nyökyttelyjen saattelemana.

Hyvä esimerkki tästä on Mäntyharjussa suurimman asukaskeskittymän ja puistoalueen väliin rakenteilla oleva liiketalo, joka ei juurikaan eroa sellutehtaasta. Mäntyharjussa kannattaa käydä kauempaakin katsomassa, miten vastuullista kunnallinen päätöksenteko on ympäristön ja asumisen viihtyvyyden kannalta.

Reino Nousiainen