KYLLÄ MUUALLAKIN OSATAAN,  JA PAREMMINKIN

Palstanpitäjän hiljaiselo johtui siitä, että hiihtelin viikon Itä-Suomen hangilla 3G-verkon ulottumattomissa.

Kyllä pitää paikkansa vanha sanonta: matkailu avartaa. Mäntyharjussa on totuttu kehumaan paikkakunnan latuja vähintäänkin maakunnan ellei jopa maan parhaiksi. Karu totuus valkeni meikäläiselle viihdellessäni viikon päivän Liperin ja Joensuun harjuilla. Ladut olivat sitä luokkaa, etten viitsi Mäntyharjun laduista puhua edes samana päivänä.

Ylämyllyt kupeessa sijaitseva Pärnävaaran hiihtokeskus on todella upea paikka. Kymmeniä kilometrejä priimalatuja antaa mahdollisuuden hakea joka päivä uusia elämyksiä. Harjumaastoon vedetyt ladut ovat erittäin vaihtelevia. Kun hiihtelee jääkauden muotoilemassa suppamaastossa mukavia nousuja ja vauhdikkaita laskuja kilometristä toiseen, siinä kyllä sielu lepää.

Pärnävaaralta pääsee suksilla 15 kilometrin päähän Joensuun kaupunkiin ja sieltä edelleen Pyhäselän jäälatuja järven toisella puolella sijaitsevaan Hammaslahteen. Väliin mahtuu vielä Lykynlammen hiihtomajan jylhät maisemat retkiluisteluratoineen.

Pärnävaarassa hiihtäjiä palvelavat ilmaiset saunat ja pesetymispalvelut. Alueella on myös edullinen kahvio. Saunat ja suihkut on käytettäsivvä myös Lykynlammen hiihtomajalla.

Ja vielä muutama sana latujen kunnossapidosta. Kun eräänä päivänä satoi pari senttiä keskellä päivää uutta lunta, lähtivät latukoneet välittömästi liikkeelle.

Vielä yksi huomio Pyhäselän keskelle Pyhäsaareen johtavasta jääladusta. Vaikka oli ihan normaali arkipäivä, oli saariretkellä liikkeellä satoja hiihtäjiä. Joukossa oli aika paljon myös ulkomaalaisia, joten Joensuun seudulla hiihtoon liittyvällä palvelulla on myös matkailullista merkitystä.

Reino Nousiainen