SOIHTUHIITOA EI POLKAISTA PYSTYYN MILLOIN TAHANSA

Mäntyharjussa nousi viime viikolla pintaan liikuntakulttuurin ja "paremman" kulttuurin ristiriita, kun jo vuosikymmenen verran järjestetty Soihtuhiihto sattui samaan aikaan Iiro Rantalan konsertin kanssa.

Eräs konsertissa käynyt nimitteli paikallislehden palstoilla Soituhiihdon järjestäjiä paukapäiksi. Olisihan hiihdon järjestäjien pitänyt ymmärtää, ettei jazzpianistin konsertin aikana olisi saanut muita tapahtumia järjestää.

Kosko itse olen yksi näistä paukapäistä ja samalla myös Soihtuhiihdon ideoija, saanen valottaa hieman järjestäjien näkökulmaa.

Soituhiihdon/luistelutapahtuman järjestäminen vaatii talkootyömoimaa kymmenkunta henkeä eikä heitä ihan milloin tahansa liikkeelle polkaista. Eipa näiden ulkoilutapahtumien järjestelyistä noita korkeamman kulttuurin paukapäitä ole yleensäkään näkynyt.

Jo ennakkoon oli tiedossa, ettei talkooväkeä olisi ollut saatavissa seuraavalla viikolla, olisi vaihtoehtona ollut tapahtuman jättäminen vanhojen muistojen joukkoon. Kokemuksesta tiedän, että kelit menevät maaliskuun ensimmäisellä puoliskolla jäällä siihen kuntoon, ettei iltatapahtuman järjestäminen turvallisuussyistäkään ole mahdollista.

Jos tapahtuma olisi siiretty viikolla eteenpäin, olisi samaan aikaan ollut kirkossa maanpuolustusjärjestöjen konsertti, joka on kerran vienyt osanottajat Soihtuhiihdostakin.

Hampaiden kiristely liikuntatoimen ja Reissupolun suuntaan taitaa johtua siitä, ettei Soi Suksilla festarilla ollut oikein imua. Soihtuhiidossa en kuullut kenenkään valittelevan Rantalan konsertin samanaikaisuutta. Saattaa hyvinkin olla niin, että Soihtuhiihtoon olisi ollut tulijoita konserttiyleisön puolelta.

 Soi Suksilla festivaalista ei kannattaisi tehdä talvista Salmelan konserttien kopiota. Kevyempi linja vetäisi paremmin. Jos yhdeksi vetonaulaksi olisi houkuteltu vaikka Suvi Teräsniska, olisi väkeä ollut liikkeellä tungokseen asti.

Minulle ei Reissupolun sihteerinä ja toimintasuunnitelman kirjoittajana ole mikään asia niin pyhä, ettei muutoksia voisi tehdä. Minulle sopii sekin, että jätetään ensi vuonna kaikki aloitteestani syntyneet tapahtumat järjestämässä.

Ei kai siinä kovin suurta tappiota tule, jos tapahtumein kirjosta katoavat Hämyhiihdot, Soihtuhiihto, maailman ympäristöpäivän luontoretki, syksyn ruskaretki ja Sammalisen joulurauhan julistus. Helpommallapahan itse pääsen.

Reino Nousiainen