OMAA NAVAN TUIJOTTAMISESTA EI TULE PALJON APUA

Mäntyharjulainen Pitäjänuutiset kirjoitti pääkirjoituksessaan, että Mikkelin kellokkailta ja Länsi-Savon päätoimittajalta puuttuu realismin taju, kun nämä ovat ilmaisset halunsa keskustella kuntayhteistyöstä ja mahdollisesti myös kuntaliitoksista.

Lehden mukaan on täysin selvää, ettei yhteistyö tuo ympäristökunnille mitään uutta. Kunnat joutuisivat pelkästään Mikkelin velkojen maksajiksi. Lehden mukaan Mikkeli ei Suomen velkaisimpana kuntana pysty muuhun kuin palvelujen heikentämiseen ja laskujen maksatukseen.

Mikähän tässä asiassa lienee lopullinen totuus. Kannattaisi ehkä pohtia, miksi Mäntyharju on tänäkin vuonna nousemassa maakunnan johtavaksi muuttotappiokunnaksi? Ovatko omat palvelut ja ilmapiiri kunnossa?

Miten Mikkeli voisi esimerkiksi terveysyhteistyössä heikentää Mäntyharjun palveluja, kun lääkäripalveluja ei  käytännössä enää ole. Jos ei ole pää kainanossa vastaanotolle pyrkivä päivystyspotilas, pannaan nimi listaan, joka lupaa vastaanotolle pääsyn aikaisintaan syyskesällä.

Siinä ajassa ehtii sydänoireista, verenpaineesta tai diabeteksestä kärsivä kuntalainen kuolla pois suurempia ongelmia aiheuttamasta. Olen jokseenkin varma, että Mikkelin kanssa terveyspalvelusopimuksen tehneiden kuntien asukkaat pääsevät vastaanotolle ilman kuukausien viivettä.

Ehkäpä ongelman ydin piileeksin siinä, etteivät päättäjät halua palkata enempää kuin kaksi lääkäriä. Viiden palkaan kun menisi rahaa satojatuhansia euroja enemmän. Sysitään vaan vuosikymmeniä veroja maksaneet kuntalaiset yksityislääkärien vastaanotolle. Taitavat muuten mennä Mikkeliin.

Pääkirjoituksesta haiskahtaa vahvasti halu mielistellä keskeisiä päättäjiä. Sehän se tämän päivän maailmassa on tärkein median tehtävä. Ehkäpä suhdanteet ovat puraisseet paikallisen median tuloista niin suuren siivun, että omistajille pitää yrittää näytellä pontevaa poikaa.

Se kuitenkin on varmaa, ettei peilin edessä oman navan kauneuden tuijottelu paranna yhtään mäntyharjulaisten asemaa. Kritiikkiä pitäisi löytää oman pesänkin tuulettamiseksi, eikä vain aina etsiä syyllisiä naapureista.

Reino Nousiainen