MÄNTYHARJU EI OLE PORI

Mäntyharjussa valmistaudutaan kasvavalla kiinnostuksella vuoden 2011 loma-asuntomessuihin. Odotukset näyttävät olevan varsin suuret-ehkä liiankin suuret.

Paikallislehdessä heitettiin ilmaan arvio, että messut tuovat paikkakunnalle rahaa varsinaisen messualueen ulkopuolelle jopa kolme miljoonaa euroa. Arvio pohjautuu Porin messujen laskelmiin.

Ylisuuriin odotuksiin ei Mäntyharjun tapauksessa pitäisi tuudittautua. Pitää muistaa, että Pori on Pori ja Mäntyharju on Mäntyharju. Pori on mittavan palveluvarustuksen omaava ja valtakunnankin mitassa toimelias kaupunki, joka hallitsee yleisön houkuttelun ja rahastamisenkin.

Mihin messuvieraat jättävät Mäntyharjussa kolme miljoonaa euroa? Torikahvio ja muutamat muut kuppilat eivät pysty tuosta rahamäärästä rahastamaan montaakaan prosenttia. Kaupan palveluvarustuksen osalta Mäntyharju ei poikkea millään tavalla reilun 6 000 asukkaan maaseutukunnista, joten rahan reikiä ei juuri ole.

Mäntyharjussa ei ole majoitustilojakaan, johon messuvieraat lapioisivat kasoittain rahaa. Messujen rakentamisessa, messualueen ruokahuollossa raha toki kiertää, mutta taitaa niistäkin euroista huomattava osa mennä Osuuskunta Asuntomessujen kassaan.

Paikallinen yrittäjäyhdistys on ärsyyntynyt siitä, ettei sille ole varattu asemaa messutoimen ytimessä.

Kyllä yrittäjillä voisi ja pitäisikin olla vahva rooli messujen kokonaisuudessa. Yrittäjät voisivat kohottaa paikkakunnan profiilia muun muassa siten, että kustantaisivat jokaiselle messuviikolle näkyvän ohjelmakokonaisuuden tuomaan paikkakunnan vahvuuksia esille. Tämä voisi tapahtua esim. paikallisia ohjelmaryhmiä tukemalla. Muun muassa kesäteatterit voisivat olla tässä asiassa sopiva väline.

Luulen kuitenkin yrittäjien halun pohjautuvan omaan edunvalvontaan. Rakentamisessa ja maksullisessa oheistoiminnassa pyörii paljon nrahaa ja siitä halutaan siivu omaan pussiin.

 Taidekeskus Salmelalle messut on tärkeä tapahtuma. Jos Salmela onnistuu markkinoimaan omaa toimintaansa messuyleisölle, se pystyy nostamaan kävijämääräänsä tuhansilla.

  Reino Nousiainen