Tämä on täysin laillista toimintaa, tuumasi pääministeri Matti Vanhanen kommentoidessaan puolueensa saamaa vaalitukea Nova Groupilta.

No, lakihan voidaan kirjoittaa ja vahvistaa mitä erilaisimpien tarpeiden mukaan. Laki ja moraali eivät läheskään aina kulje käsi kädessä.

Nova Groupin yritysten osia julistettiin juuri konkurssiin. Syntilistalla lienee myös verovelkoja. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että suuret vaalituet menevät ainakin osittain veronmaksajien piikkiin.

Kun konkurssimenettely saadaan aikanaan päätökseen, kuluja realisoituu ehkä pankkienkin piikkiin, eli piensäästäjäthän ne puolueen viuluja maksamaan pannaan.

Keskustan lisäksi myös Kokoomus on saanut merkittävää vaalitukea yrityksiltä. Yritykset eivät ole puolueiden mukaan panneen tuen maksamiselle mitään ehtoja. Ehtoja tai ei, mutta kiitollisuudenvelkaa jää roppakaupalla. Ja sitähän tässä nyt maksellaan erilaisilla yrityselämää tukevilla valtion päätöksillä.

Vasemmistopuolueet ovat puolestaan saaneet tukea ay-liikkeeltä. Siinä ei kuitenkaan ole samanlaista salailua, sillä kaikki ovat jo vuosikymmeniä tienneet ay-liikkeen puolueille maksamasta tuesta.

Reino Nousiainen