Kuluneen vuoden suurimpiin kuulunut politiikan keskustelunaihe on ollut vaalirahoitus. Keskustelun lopputuloksena on syntymässä järjestelmä, joka hakee hävyttömyydessän vertaistaan. Puoluetuki  laajennetaan käsittämään myös kunnallisvaalit ja viulut maksaa tietysti valtio.

Nyt alkaa tuntua siltä, ettei politiikkojen röyhkeydellä ja  ja moraalittomuudella ole mitään rajaa. Kun vaalirahakeskustelun aikana haluttiin kaventaa rahan valtaa, se näyttää nyt kasvavan ja vielä veronmaksajien rahoilla.

Erikoista tilaneessa on se, ettei mediakaan ole juuri kritiikkiä uudesta käänteestä nostanut. Ei tietenkään, koska sillä on oma lehmä ojassa. Huomattava osa valtion lisäpuoluetuesta kun menee lehtien ja kaupallisten radio- ja televisioyritysten taskuun vaali-ilmoitttelun kautta.

Vallankäytön näkökulmasta järjestelmä alkaa muistuttaa entisen Neuvostoliiton aikoja. Kun puoluetuki jaetaan puolueiden voimasuhteiden mukaan, haukkaavat rahoista suurimman potin kulloinkin suurinta valtaa käyttävät puolueet. 

Kun eduskunta säätää vielä riittävän korkean äänikynyksen uusille puoluekartalle pyrkiville, ollaan vahvasti harvainvaltaan johtavalla tiellä.

Reino Nousiainen