Eräs pertunmaalainen kaivinkoneyrittäjä luonnehti yrittämistää sattuvasti: "Tässä hommassa pyörivät vekseli ja akseli kilpaa toistensa ympäri". Jostain syystä miehen kommentti paukahti päähän tutustuesani Mikkelissaä kauppakeskus Akseliin.

Voihan olla että Akseli menestyy kiinteistönomistajien näkökulmasta ihan hyvin, mutta en jaksa uskoa, että kaikki yrittäjät pärjäävät  niin hyvin, ettei joskus tarvitsisi turvautua vekseliin tai vastaavaan rahoitusmuotoon.

Eräs mikkeliläinen kauppiasyrittäjä kertoi Akselin vuokrasopimusten kestävän näin alkuvaiheessa kolme vuotta. Sopimusta ei voi kesken kauden irtisanoa, vaikka yrittäminen ei kannattaisikaan. Kolme vuotta on pitkä aika, jos viivan alle tulee miinusta.

Akselin mahdollisuuksia kehuvat sijoittajat eivät kaikilta osin taida elää realismin maailmassa. Asiakkaita uskotaan imuroitavan Varkaudesta, Savonlinnasta ja Kouvolasta asti. Saattaahan sieltäkin kävijöitä avajaisviikkojen aikoihin olla, mutta pysvää kävijäjoukkoa tuskin niin kaukaa tulee.

Kun ihminen lähtee Varkauden keskustasta ajelemaan Viitostien risteystä kohi ajatuksenaan ostoksille lähtö naapurikaupunkiin, niin hän luulavasti useammin pistää vikun oikealle ja Kuopioon päin. Matkaa on kymmeniä kilometrejä vähemmän ja Lappävirralta alkaa moottoritie. Kouvolasta on taas paljon lyhyempi matka Lahteen, jonka kauppakeskusten rinnalla Akselikin jää  pahasti varjoon.

Mutta ihan mukavahan täältä Mäntyharjustakin oli käydä Akselissa soppailemassa. Törmäsin kuitenkin yhteen kaupankäynnin kannalta merkittävään ongelmaan tajutessani, etten loppujen lopuksi tarvitse mitään. Yhdet hanskat kuitenkin ostin siltä varalta, että nykyiset joskus tulevina vuosina kuluvat puhki.

Reino Nousiainen