Suur-Savon Sähkö Oy:n ja Etelä-Savon energian yhdistämissuunnitelman kylkiäisenä on tullut selväksi, miksi muutamat eteläsavolaiset kunnat hinkuvat Jaalan kotiseutusäätiön omistamien osakkeiden perään.

Syynä on se, että kunnat saavat osakkeet lähes imaiseksi, jos kaupat syntyvät ennen uuden energiayhtiön syntymistä. Energiayhtiön syntymisen yhteydessä kunnat ulosmittaavat omistamiensa osakkeiden mukaisessa suhteessa rahaa ulos purettavista yhtiöistä.

Rahoitus hoidetaan huikella noin 180 miljoonan euron velanotolla, jonka maksavat energiayhtiön asiakkaat kasvavina energialaskuina. Jaalalaisten osakkeita lunastavat saavat suuremman potin velkarahaa osakkeittensa mukaisessa suhteessa.

Ei ole yllätys, että muun muassa Mäntyharju, Mikkeli ja Juva olivat ensimmäisinä halukkaista Jaalan osakkeiden "pakkolusastukseen". Näiden kunnat johtajat kun olivat neuvottelemassa yhdistämissopimusta. Heillä oli selkeä tieto siitä, miten  osakkeet voi kaapata kuntien omistukseen maksamatta niistä itse käytännössä juuri mitään.

Reino Nousiainen