Siinä se taas tuli näyttö politiikkojen lyhytnäköisyydestä. Kokoomuksen Jyrki Katainen vaatii seuraavaksi vaalikaudeksi kolmen suuren puolueen sitoutumista siihen, ettei tuloverotukseen tehdä koko vaalikaudella korotusta. Korotukset olisi tehtävä kulutuksen verotukseen ja kosmeettisena eleenä jotain lisäystä pääomaverotukseen.

Kataisen puhe oli taas hyvä esimerkki trendien perässä peesailusta. Kun palkkatyössä oleville luvataan, ettei veroja koroteta, nämä  ryntäävät pilveä äänestämään Kokoomuksesta suurimman puolueen. Eikä silloin valtiovarainministerinä ole Katainen, koska hän uskoo ylvästelevänsä pääministerin tuolilla.

On totta, ettei kansa rakasta veroja, mutta sekin tulee muistaa, ettei maan talous kestä toista vaalikautta ottaa jumalattomia määriä velkaa. Kysymys on vaikeuksien siirtämisestä tulevien polvien maksettavaksi. Siitä ei pääse mihinkään, että velat on joskus maksettava.

Jos yhteiskunta ei turvaa tulopohjaansa, palvelut heikkenevät ja katoavat pian kokonaan. Sekö nyt aktiivi-isässä oleville on paras vaihtoehto. Me ikääntyvät ehkä pystymme jotain palveluja ostamaan yksityiseltäkin sektorilta, mutta se merkitsee sitä, että nuorempien odottama perintöomaisuus tuhlataan palvelujen osatamiseen useimmiten kokoomuslaisilta yrittäjiltä.

Kataisen visiot perutuvat mitä ilmeisimin siihen, että kulutusta lisäämällä, siis syömällä, kasvu jatkuu loputtomasti. Minusta tuntuu, että se tie alkaa olla loppuun kuljettu. Yksityisten kansalaisten velkaantuminenkin alkaa olla tolkuttomalla tasolla. Jonkunlainen katastrofi sieltäkin tulee, kun korot 2-3-kertaistuvat.

Jos minä olisin nyt nuori, tulevaa elämänuraani suunnitteleva henkilö, alkaisin etsiä uutta kotimaata, sellaista, jossa johtavilla politiikoilla on edes vähän järkeä asioiden hoitamisessa. Kyllä "klopit" pitäisi nyt siirtää'' hyllylle ja valtion johtoon pitäisi hakea riittävää elämänkokemusta ja -näkemystä omaavia henkilöitä.

Reino Nousiainen