Mäntyharju on loistava paikka elää ja asua. Kehittämisen tahto ja dynaamisuus ovat huipussaan. Näin todistellaan Mäntyharjussa  jukaistussa Pitäjänuutisten Sinne-liitteessä, jolla markkinoidaan matkailumessuilla paikkakuntaa. Mainonnan painopistealueena on vuoden 2011 loma-asuntomessut.

Jotenkin tuntuu siltä, että katteeton kehuminen ei pitkän päälle ole sittenkään järkevää. Mitä dynaamista on kunnassa, joka on Etelä-Savon pahinta väestötappioaluetta. Väkiluku aleni viime vuonna yli sadalla hengellä.

Parempi olisi myöntää se tosiasia, että kehitys on jämähtänyt pahasti paikoilleen. Sitä eivät saa vauhtiin edes kaupan investoinnit, jotka alkavat siirtyä hintoihin heti uusien liiketilojen valmistuttua.

Mutta eipä ole Etelä-Savon menestys maakuntanakaan hääppöinen. Väkiluku alenti ylituhannella. Siinä on valtava ero esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaahan, jossa vestö kasvoi parilla tuhannella.

Kesämökkeily ei sittenkään näytä pelastava tätä maakuntaa. Mutta sekin pitää tunnustaa, että ilman kesäasutusta tämä maakunta olisi ihan hukassa. Ihminen ei elä pelkästää maisemia katselemalla.  Ja maisemiahan ne ovat Pohjanmaan pellotkin, varsinkin kun ne ovat voimaperäisessä viljelyssä ja hyvässä hoidossa.

Reino Nousiainen