Lama-aikako lienee syynä siihen, että media on lähes unohtanut perinteisen tehtävänsä. Asioiden ja päätösten kyseenalaistaminen ja vaihtoehtojen etsiminen ei pinnallistumisen maailmassa näytä olevan kunniassa. Media peesaa yhä enemmän päättäjien ja talouselämän eliitin vanavedessä.

Mikkelissä ilmestyvä puolueeton porvarilehti, Länsi-Savo,  on hyvä esimerkki valtaapitävien perässä peesaamisesta. Kun kuntien isät keskivät, että eteläsavolaiset energiayhtiöt Suur-Savon Sähhkö ja Etelä-Savon Energia pitää yhdistää uudeksi yhtiöksi ja kunnille lohkaista kaupantekijäisinä kunnille lähes 200 miljoonaa euroa "piiloveroja", on lehti koko ajan pitänyt hanketta erinomaisena asiana.

Lehti pakoilee vastuutaan tiedonvälittäjänä julkaisemalla hanketta vastustavia yleisönosaston kirjoituksia, mutta ajaa koko ajan tiedostusvälineenä hanketta eteenpäin kuin käärmettä pyssyyn.

Länsi-Savon jos kenen olisi haettava yleisön kaipaamia vastauksia siihen, miten suuria korotuksia sähkö- ja lämpölaskuun tulee parinsadan miljoonen velanoton maksamiseksi.  Vai onko matemaattinen osaaminen maakunnassa niin heikoissa kantimissa, ettei yhtälöä jollain tarkkuudella pystytä arvioimaan?

Vain yhden totuuden levittäminen ihmisten elämään merkittävästi vaikuttavasta asiasta on lukijoiden pettämistä. Jos kansalaiset saavat luotettavaa tietoa fuusion seurauksista ja vielä sen jälkeen hyväksyvät sen, on lehtikin tehnyt tehtävänsä oikeudenmukaisella tavalla.

Energiayhtiöiden fuusioimista ja siihen liittyvää rahastusta ajettaessa pitäisi muistaa se, että sähkön oston voi kilpailuttaa ja ostaa energian muualta. Se taas nostaisi yhä suurempia paineita siirtomaksuihin.

Miten tavallinen kansalainen pystyy siirtomaksuu tulevat korotukset kompensoimaan? Yksi keino on jättää yli 200 euroa maksava maakuntalehti tilaamatta. Toisena vaihtoehtona on muuttaa sellaiseen maakuntaan, jossa ei tällaiseen hullutteluun ole lähdetty. Pitäis ajatella enstes, sanoo Simo Salminen tunnetussa kaaharilaulussaan.

 Reino Nousiainen