Mäntyharjun ja Pertunmaan yhteinen matkailuhanke Peruveden ja Pyhäveden alueen matkailun kehittämiseksi on erinomainen asia. Kun kehittämisalueella sijaitsevat Mäntymotelli, Vihantasalmi, Pöyliniemi, Miekankoski ja Pyhäkoski, liittyy hankkeeseen todella paljon positiivisia mahdollisuuksia.

Peruvesi on jo ennestään seudun ehkä merkittävin matkailu- ja lomailualue. Järven rannoilla on kymmeniä tasokkaita vuokrattavia lomakiinteistöjä, jotka ovat eräällä tavalla seudun lippulaivoja. Lahdelman matkailutilan uusi kylpylapalvelukeskus lisää vielä merkittävästi alueen vetovoimaa etenkin vaativien asikkaiden houkuttelemiseksi seutukunnalle.

Kehittämishankkeen alueella on edellytykset luoda myös ohjelmapalvelutoimintaa, jolla voi synnyttää uusia rahavirtoja Pertunmaalle ja Mäntyharjulle. Pelkkä passiivinen lomamökkeily ei tänä päivänä ole riittävä tae matkailun kehittämisessä.

Kuitenkin on tärkeää, että alueella selvitettäisiin myös sitä, miten alueen käyttämätöntä tonttivarantoa pystyttäisiin saamaan markkinoille. Kysyntäähän tuntuisi olevan vaikka kuinka paljon. Mäntyharjun loma-asuntomessujen ehkä tärkein anti onkin siinä, että sen kautta on tullut tontteja markkinoille.

Nyt vireille polkaistu matkailuhanke luo edellytyksiä aktiivimatkailun kehittämiseen Mäntyharjun loma-asuntomessujen jatkeena. Messualueesta kun tulee sen valmistumisen jälkeen tyypillinen passiivisen matkailutoiminnan kohde.

Peruveden ja Pyhäveden alueen matkailun kehittämishankkeessa on hyvänä puolena sekin, etteivät kunnat ole avaamassa hankkeen johdosta avointa kustannuspiikkiä, vaan toimintaa pyritään kehittämään pääasiassa yksityisellä- ja  hankerahalla.

Reino Nousiainen