Energia-asiat ovat viime päivinä olleet keskeisessä asemassa valtakunnan kellokkaiden puheissa. Asia on herättänyt keskustelua myös maakunnissa, joissa ollaan huolestuneita puuenergian hyödyntämisen tulevaisuudesta.

Elinkeinoelämää peesaava lehdistökin näyttää olevan jopa kolmen uuden ydinvoimalaluvan kannalla. Sen mielestä on paras tapa hoitaa ongelma päiväjärjestyksestä antamalla suurteollisuuden harkita energian tarve ja toteuttaa voimaloiden rakentaminen haluamallaan tavalla.

Tuskinpa näin avoimen  valtakirjan antaminen haplaa ydinvoimaa hinkuvalle teollisuudelle on viisasta. Harkintakykyäkin on syytä epäillä, kun koko kansa valjastetaan viime kädessä laskujen maksajaksi.

Puoli maailmaa luotti myös amerikkalaispankkien kykyyn ratkoa maailman raha-asioita parhaaksi katsomalllaan tavalla. Sen seurauksena on nyt koko maailma lamassa. Ja kaikesta tästä on pantu linnaan vain yksi vanhuudenhöperö ukko, vaikka koko maailma maksaa nyt tapahtuneen laskuja.

Ei halpa energia ja runsas tarjonta ratkaise maailman onnellista tulevaisuutta. Se rohkaisee vaan tuhlaamaan yhä suuremmalla kapasiteetilla maailman luonnonvaroja ja tuhoon päättyvä lopputulos siirtyy lähemmäksi. Jos energia olisi niukkuuden artikkeli, se pakottaisi ihmiskuntaa sekä energian että luonnonvarojen säästämiseen. Ei nyt valtaa pitävillä polvilla ole oikeutta tuhlata kaikkia luonnonvaroja.

Täytyy ihmetellä myös sitä, että media on onnettoman vähän kiinnostunut kestävästä kehityksestä. Se soutaa koko ajan teollisuuden ja elinkeinoelämän pyyteiden vanavedessä. Politiikkoja se kyllä hutkii olan takaa sittenkin ihan toisarvoisissa asioissa. Ei maailman eikä edes Suomenkaan tulevaisuutta ratkaista politiikan foorumeilla.

Politiikot ovat medialle turvallinen hutkittava, sillä medisssa tiedetään, etteivät politiikot julkisuuden tarpeensa johdosta voi aidosti kääntyää mediaa vastaan. Mutta jos elineinoelämää arvostelee ja se vetää porot sieraimiinsa, ovat ilmoitushanat kohta kiinni ja lehtitalot polvillaan.

Näin yksinkertaista se maailman meno loppujen lopuksi on.

Reino Nousiainen