Intiaanikesä alkaa hiipua syksyksi. Nyt on aika hieman katsoa kesämökkiläisten eli vapaa-ajan asukkaiden asemaa Etelä-Savossa.

Kuntien viime aikojen päätöksistä on vedettävissä johtopäätös, jonka mukaan kesäasukkaat ovat joutumassa kuntien lypsylehmiksi. Ristiinassa tämä konkretisoitui loma-asuntojen kiinteistöverotuksen kiristyksellä, joka merkitsee laskun loppusummaan noin 20 prosentin kasvua.

Loma-asuntomessuja järjestävä Mäntyharju ei vielä ole aivan yltänyt Ristiinan tasolle, mutta eräs kunnnan päättäjä totesi kesällä, että kyllä niitä kesäasukkaita ryhdytään messujen jälkeen todella lypsämään. Nyt pitää vaan odottaa mahdollisimman monen hakeutuvan paikkakunnalle kesäasukkaaksi.

Kuntapäättäjiltä vaan tuntuu unohtuvan, että samat maksut tulevat myös niiden mäntyharjulaisten maksettaviksi, jotka omistavat kotikunnassaan vapaa-ajan kiinteistön. Kun loma-asuntomessuista uhkaa tulla jopa miljoonan euron tappio,  joutuvat kuntalaiset tämänkin laskun maksajiksi.

Tavalliset kuntalaiset eivät kesäasukkaista hyödy, vaan tulot valuvat kauppojen ja muutamien yrittäjien taskuihin. Ei ole ihme, jos kovimmat paineet loma-asumisen lisäämiseksi tulevatkin juuri tältä taholta.

Eivätkä maskut lopu vielä tähän. Sähköyhtiöt rokottavat raskaimman mukaan mökkien sähköistämisestä. Hinnat kohdistetaan nyt siirtomaksuihin, joita ei voi kilpailuttaa. Vaikka siirtomaksujen kehitystä valvotaankin, ovat verkkoinvestoinnit kasvavan tarpeen tyydyttämiseksi niin suuret, että jokaisen laskuun tulee joka vuosi tuntuva lisä.

Ja siunatuksi lopuksi jätteiden keräilystäkin on tehty nykyään mittava bisnes, Allekirjoittaneelle paukahti Ristiinassa sijaitsevasta kesämökistä yli 70 euron jätelasku, vaikka olen yleensä vienyt alukeräyspisteeseen yhden säkillisen jätettä kesän päättyesä.

Näin se kehitys etenee, kun kansalta lypysetään viimeisetkin eurot loma-asumiseen  viulujen maksamisen kautta.

Reino Nousiainen