Kokoomuksen Jyrki Kataisen johtama valtiovarainministeriö on menettänyt suhteellisuuden tajunsa esittäessään   viiden miljoonan euron supistusta metsähallituksen luontopalvelujen  määrärahoihin ensi vuoden budjetissa.

Esityksen toteutuminen aiheuttaisi huomattavaa haittaa matkailuelinkeinolle sekä vähentäisi huomattavasti ihmisten omaehtoista kuntoilua. Kansallispuistoissa ja valtion retkeilyalueilla käy vuosittain lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Kysymys on maamme ylivoimaisesti suurimmasta liikuntasalista ja samalla erittäin merkittävästä hyvinvoinnin lähteestä.  

Ministeriön esitys nousee yhä kummallisempaan valoon, kun nyt on noussut esille ajatus maksullisuuden ulottamisesta kansallispuistojen palveluihin. Kysymys on joko täydellisestä ajattelemattomuudesta tai härskistä tavoitteesta kaataa nykymuotoinen jokamiehen oikeus suomalaisessa luonnossa.

On lapsellista kuvitella, että kansallispuistojen maksullisuus jäisi koskemaan pelkästään valtion maita. Yksityiset maanomistajat ryhtyvät välittömästi vaatimaan oikeutta periä maksuja maillaan liikkuvilta ihmisiltä. Se tietäisi jokamiehenoikeuden loppumista. Tämän tien päässä olisi myös suomalaisen luontomatkailun tuhoutuminen.

Terveydenhuollon asiantuntijat korostavat luonnon merkitystä ihmisten hyvinvoinnin osatekijänä. Jos kansallispuistot ja siinä sivussa myös yksityiset metsät alistetaan rahan ansaitsemisen välineiksi, merkitsee se kansalaisten kunnon rapautumista. Kaikilla ei ole edes taloudellista mahdollisuutta ryhtyä maksamaan oman kuntonsa ylläpitämisestä.

Kun vaalit lähestyvät vauhdilla, kannattaisi lähes kahden miljoonan kansallispuistoissa kävijän panna visusti mieleen, ketkä ovat vesittämässä luonnon hyötykäyttöä hyvinvoinnan osatekijänä. Politiikot, virkamiehet ja elinkeinoelämän eliitti kyllä etsivät maksajan omille luontokäynneilleen. Jos ministeri sattuu kansallispuiston portille eksymään, puomi nousee varmasti pystyyn ilman maksua ja ilmaiset palvelut odottavat puomin toisella puolella.

Reino Nousiainen