Energiansäästön nimissä vaaditaan rakennuksilta päivä päivältä suurempaa tiiviyttä. Määräykset nostavat tuntuvasti rakennuskustannuksia. Varsainkin betoniteollisuus on innostunut passiivitaloista ja markkinoi niitä kiihtyvällä vauhdilla

.Asiaa on toki tutkittu laboratoriomaisissa oloissa. Tulosten mukaan näin syntyy hienoja taloja, joissa asuu onnellisia perheitä.

Kannattaisi kuitenkin muistaa, miten jokainen uusi energiaa säästävä uudistus on jo vuosikymmenien ajan osoittautunut sudeksi. On syntynyt sairaita rakennuksia, joissa homeet jylläävät, sisäilma on huonoa ja seinät lahoavat.

Nyt kehitettyjä uutuuksia pitäisi vähintään viiden vuoden ajan testata suurehkojen lapsiperheiden asuntoina. Jos tämän jälkeen ei ongelmia synny, voitaisiin talot vasta sitten ottaa laajempaan käytöön.

Energiaa säästävän rakentamisen menneisyys on todella huono. Se on tuottanut paljon sairaita ihmisiä ja tavalliset kansalaiset ovat joutuneet miljardien eurojen maksajiksi. Suunnittelijat ja rakentajat ovat panneet suuret setelit taskuunsa ja luikkineet ongelmia pakoon kuin koira veräjästä.

Reino Nousiainen