Kunnat arvioivat näinä päivinä tulevaisuuden talouskehitystään laatiessaan ensi vuodelle budjetteja. Samalla summataan tämän vuoden lopullisia näkymiä eli sitä, ollaanko tuhalattu enemmän kuin hankittu.

Mäntyharju ehätti hiljattain kehaisemaan hyvää taouttaan kuluvallta vuodelta. Media on virkamiesten syöttiin tarttunut hanakkaasti. Paikallislehdessä sekä alueen maakuntalehdessä on selitetty hyvään tulokseen päästävän loma-asuntomessujen tonttien myyntituloilla.

Vaikka tuloja onkin ollut, jäi huomioimatta se tosiasia, että pääosa loma-asuntomessujen menoista on toteutunut viime- ja toissavuonna. Tulot ja menot eivät ole saman vuoden tilinpäätöksissä..

Pelkkä raakamaa maksoi reilut 600 000 euroa, ja alueella on tehty suurella rahalla kunnallisteknisiä töitä. Tänä vuonna kunnallistekniikan rakentamiseen on myönnetty satojatuhansia euroja lisärahaa, kun kustannukset ovat ylittyneet yli arvioidun.

Vähän ihmetyttää, miten urakkakilpailun jälkeen voi tulla kesken töiden toteuttamisen näin suuria lisäkuluja. Eikö kilpailuttamisella ole Mäntyharjussa minkäänlaista merkitystä?

Messut tuovat ensi vuonna huomattavan suuria lisäkustannuksia. Osuuskunta Asuntomessut keskittyy lähinnä tulojen nostamiseen, mutta kunnan taloudelliset velvoitteet ovat pääasiassa maksun puolella. En vielä tässä vaiheessa usko, että loma-asuntomessut tuottavat Mäntyharjulle voittoa. Jotkut yrittäjät kyllä nettoavat, mutta kuntalaiset maksavat kulut kohoavina veroina ja maksuina.

Reino Nousiainen