Vaalien läheisyys näkyy vahvalla, jopa räikeällä tavalla politiikkojen kannanotoissa sekä myös mediassa. Monet sitoutumattomiksi itseään kutsuvat porvalilehdet ovat tehneet valtiovarainministeri Jyrki Kataisesta messiaan, joka pelastaa Suomen.

Voi ehkä pelastaa  hyväosaisten Suomen, mutta ajaa muut suomalaiset ahdinkoon. Tämän johtopäätöksen voi helposti vetää Kataisen esittelemästä Kokoomuksen vero-ohjelmasta. Katainen lupaa alentaa palkka- ja yritysverotusta, mutta vastineeksi korotetaan arvonlisäveroa.  Mitä tämä käytännössä merkitsee pienipalkkaisille ja eläkeläisille? Kurjuutta ja taas kurjuutta.

Verotuksen alentaminen ja korottaminen toteutetaan yleensä prosenttipohjaisesti. Kun palkkaverotus on progessiivinen, tämä tietää hyvätuloisten veroon isomman alennuksen kuin pienituloisten veroon. Mutta kun katsotaan kustannusten siirtoa arvonlisäveroon, on pienituloisen limpussa saman verran veroa kuin isotuloisen kannikassa. Kaksi proisenttia leivän hintaan lisää on jokaiselle yhtä suuri korotus.

 Eläkeläisten veroa pitäisi huojentaa 40 prosenttia enemmän kuin normaalin palkansaajan. Eläke kun on suurimmalla osalla kansalaisista 60 prosenttia työuran aikaisesta ansiotulosta.

Tässä on yksi kohde, jota kannattaa vaalisaarnoja kuuntelevien eläkeläisaten seurata. Ehdokkaat pitää panna tässä asiassa todella tiukkaan syyniin, koska eläkkeiden indeksitarkistuksen epäoikeudenmukaisuus syö muutenkin eläketuloa.

Lähiaikoina on tulossa voimaan pienituloisimpia koskeva takuueläke. Koska takuueläkkeen tuloraja ei tee sen saajista  mataluutensa johdosta verovelvollisia, ei ansiotuloon suunniteltu verohuojennus heitä koske. Mutta kahden prosentin arvonlisävero kolahtaa jokaisen maksettavaksi.

Älkää ihmetelkö, jos gallupit näyttävät vihreää persuille. Hekään eivät välttämättä pelasta umpikujaan ajettua Suomea, mutta kansalaisilla pitää olla varaventtiili, jonka kautta saadaan mielipiteet julkisuuteen.

Katainen perustelee ansiotulon ja yritysveron alentamista kulutuksen kasvulla. Täytyy olla todella kovat tulot, jotta verohuojelluksella voi ostaa muskeliveneitä tai muita ylellisyystavaroita. Hyvätuloisten verohuojellus valuu ehkä sijoittajien laariin ja aiheuttaa yhä enemmän rahoitusongelmia.

Keskituloisten joukossa saattaa joku verohuojennuksen saaadessaan rohkaistua ostamaan Thaimaan matkan, mutta eipä sekään kansalaisille jaettavaa kakkua kasvata, kun rahat valuvat pääosin ulkomaille. Suurin osa kansalaisista joutuu alentamaan kulutustaan niukan tulokehityksen ja verotuksella kiristyvien hintojen johdosta.

 Kokoomuspolitiikot ovat  kantaneet huolta eläkevarojen riittävyydestä. Ne puhuvat hienostellen kestävyysvajeesta. Jotenkin minulle on tullut sellainen käsitys, että eläkerahastojen varat polttelevat politiikkojen näppejä. Kun taloudellinen katastrofi on lähivuoina todennäköinen, halutaan ehkä eläkevaroja "varastaa" yhteiskunnan muiden maksujen kattamiseen. Eroopan pankkien pelastamisen vakuutenahan eläkerahat taitavat jo nyt olla.

Verotuskeskustelussa ja talouden tervehdyttämisessä kannattaa muistaa se tosiasia, että 80-90 prosenttia Suomen valtionvelasta ovat ottaneet vaöltiovarainministerit Iiro Viinanen ja Jyrkki Katainen. Molemmat pesunkestäviä kokoomuslaisia.

Reino Nousiainen