Julkisten rakennusten homehtumiselle ei näytä Mäntyharjussa tulevan loppua. Ensin korjattiin ja laajennettiin lukio ja rahaa hujahti reilut kuusi miljoonaa euroa. Viime kesänä pantiin matalaksi Kyttälän koulu. Oli noussut esille kosteusongelmia. Syykin lienee selvillä, kun jo vuosia puhuttiin siitä, että koulun katto vuottaa. Lasku yli seitsemän miljoonaa euroa.

Viime viikolla terveystarkastaja luki madonluvut Touhulan päiväkodille. Kosteusongelma on syynä sielläkin. Keskustelussa on jo väläytetty, että uusi päiväkotihan se pitää rakentaa. Betonirakenne taitaisi sopia Kyttälän koulun naapuriksi.

Tämä kosteusongelma on osoitus jo vuosikymmeniä jatkuneesta kelvottomasta rakentamisesta. Suunnittelu on poskellaan, rakentajat eivät osaa tehdä kunnolla muuta kuin ison laskun.

Nyt olisi vihdoinkin aika ottaa härkää sarvista kiinni. Jokaisen homehtuvan rakennuksen osalta pitäisi nostaa julkisuuteen niin suunnittelijat kuin rakentajatkin. Korjaustakuu pitäisi nostaa vähintään vuosikymmenen pituiseksi velvollisuudeksi.

Mutta on näissä homeongelmissa ehkä muitakin syitä. Se voi olla huono talonhoito. Mäntyharjussakin oli joskus vuosikymmeniä sitten jokaiselle suurella kiinteistöllä oma talonmiehensä, joka hoitti kiinteistöä kuin omaansa. Ongalmat  huomattiin ajoissa ja viat korjattiin.

Sitten joku neropatti kesksi, ettei teknisessä toimistossa tarvita muita kuin ravatti kaulassa istuskelevia herroja. Talonmiehet ja suorittavan tason työntekijät pantiin pellolle ja talonhoito ulkoistettiin tai muutamalle työhön jääneelle annettiin tehtäväksi kaikista kunnan kiinteistöistä huolehtiminen.

Kannattaisi vähän laskeskella kustannuksia. Jos seitsemän miljoonan koulun rakentamistarve estettäisiin paremmalla talonhoidolla, sillä maksaisi talonmiehen palkan satoja vuosia.

Eiväthän nämä nykyiset teknisen toimiston herrat saa aikaan päätöstä palaneiden katuvalojenkaan vaihtamisesta. Kaikki taitavat hyysätä loma-asuntomessualueella korottamassa Mäntyharjun mainetta hyvänä loma-asuntoseutuna. Tästäkin operaatiosta taitaa tula miinusmerkkisiä numeroita viimeisen viivan alle.

Reino Nousiainen