Eduskuntavaalit lähestyvät vauhdilla. Nyt on viimeistään se hetki, jolloin ehdokas on valittava. Moni ikääntynyt on huomauttanut äänestävänsä samaa puoluetta kuin ennenkin.  Kun puolueetkin tiedostavat sen, voivat kansanedustajat viitata kintaalla kansalaisten toiveille.

Ikääntyvien on turha valittaa taitetusta indeksistä,  jos kansanedustajille annetaan avoin valtakirja ostaa eläkeläisille kuuluvilla rahoilla nuorten ääniä. Se on vallankäytöllinen sijoitus pidemälle tulevaisuuteen.

Eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet suuria rahoja eteläisen Euroopan roskalainoihin. Se on uskomatonta ammattitaidottomutta. Eläkeyhtiöiden johtajille ei tästä toilaisusta ei ole tiedossa mitään sanktioita. Palkkoja on vaan korotettu, vaikka oikeampi toimenpide olisi ollut potkut ja korvausvaatimus. Samaa linjaa noudatetaan muuallakin.  Kansalaisten yhteisen varallisuuden hukkaaminen  on enemmäkin huvi kuin häpeä.

Kansalaisten olisi otettava vaaleissa valta omiin käsiinsä. Annetaan valtaa pitäville kunnollinen muistutus siitä, ettei ylimielinen suhtautuminen kansalaisten oikeutettuihin vaatimuksiin saa jatkua.

Vaikka uudet edustajat eivät ehkä pysty asioita oikaisemaan, on heille annettava äänivyöry väkevä kannanotto siitä, että vallassa olevienkin on pakko kunnioittaa kansalaisten mielipidettä.

Ajatellaan omalla päällämme asioita ja ummistakaamme silmämme lehtien kommentaattoreiden teksteille, joissa mustamaalataan ehdokkaita ja puolueita, jotka edes yrittävät pitää tavallisten kansalaisten toiveita esillä. Törkeään mustamaalaukseen voi vastata esimerkiksi peruuttamalla lehden tilaus.

Reino Nousiainen