Mäntyharjun loma-asuntomessut sai osakseen jopa odotettua suuremman suosion. Harva uskalsi odottaa yli 50 000 messuvieraan suuntaavan matkansa Mäntyharjuun. Messuista jäi positiivisen oloinen fiilis, jolla saattaa olla vaikutuasta myös kuntamarkkinoinnin näkökulmasta.

Messujen anti oli kuitenkin kaksijakoinen. Messujen rakennuskanta ei edustanut alkuunkaan eteläsavolaista kesämökeilyä, vaan tarjonta oli suunnattu varakkaalle eliitille. Jos halvimpienkin loma-asuntojen hinta nousee kaikki kustannukset mukan lukien yli 300 000 euroon, ei tavallisella kansalla ole mitään edellytyksiä loma-asunnon hnkkimiseen messualueelta.

Mutta messuilta löytyi toki vinkkejä halvempien mökkien sisustamiseen, llaiturien rakentamiseen ym. Uusia materiaalejakin on kehitetty mun muassa terassien ja laitureiden rakentamiseen. Positiiviselle puolelle on laskettava messujen markkinatori, jossa oli tavallisen kansan pusille sopivia huvimajoja, saunoja ym.

Loma-asutuksen merkitystä maakunnan kehitykselle saatetaan messujen huumassa juuri nyt yliarvioida. Monelta jää huomioimatta se tosiasia, että kesämökkien omistus on vaitumassa nuoremmalle polvelle. Valtaosa heistä suhtautuu mökkeilyyn toisella tavalla. Mökeillä ei viruta viikkotolkulla itikoiden sytötävänä, vaan niille tehdään muutama kerta kesässä parhaiden kelien aikana muutaman yön mittaisia visiittejä.

Tällainen kehitys on selvästi näkyvissä tämän päivän mökkirannoilla. Veneliikennekin on ainakin Mäntyharjun vesillä hiipunut ne4ljännekseen vuosikymmenen takaisista ajoista.

Mökkikulttuuria kannattaa pitää yllä ja kehittää, mutta samalla pitää ajatteluun sisällyttää realismia ja tosiasioiden tunnustamista.

Reino Nousiainen