Lähestyvät presidentinvaalit käydään talouskriisin varjossa. Nyt kannattaisi uhrata muutama ajatus tarjolla olevien ehdokkaiden ptofiilin piirtämiseen.

Media yrittää joka päivä todistella, ettei ole kuin yksi vaihtoehto: Sauli Niinistö. Täytyy ihmetellä, mihin Niinistön gallupsuosio perustuu, kun näytöt ovat sittenkin aika heppoiset.

Kun Sauli Niinistö oli Euroopan investointipankin apulaisjohtajana, ei hän huomannut ollenkaan monien maiden kestämätöntä velkaantumista. Hänen jos kenen olisi pitänyt varoittaa suomalaisia päättäjiä tikittävästä aikapommista. Nyt mies esikuntineen hurkastelee vaalikompanjassaan talouden asiantuntijana.

Vanha sotaratsu Paavo Väyrynen on kansainvölisen ja kotimaisen politiikan areenoilla ylivertaisesti kokenein ehdokas, mutta hän on joutunut median ja kilpailijoiden epäasiallisen pilkan kohteeksi. Paavo osui myös oikeaan arvioidessaan Euroopan Unionin ajautuvan vaikeuksiin.

Populistina tunnettu Timo Soini sanoi jo vuosi sitten, ettei Eurooppaa nosteta talouden suosta nykyisillä tempuilla. Tähän mennessä kaikki ongelmat ovat syntyneet juuri Timo Soinin ennustamalla tavalla. Taitaa Soini olla muutakin kuin pelkkä populisti.

Presidentillä pitäisi olla myös arvojohtajan ja sivistyneen ihmisen rooli. Näitäkin ominaisuuksia ehdokkaista löytyy. Pekka Haavisto ja Sari Essayah kuuluvat tässä mielessä valioiden joukkoon.

Meillä on ihan hyviä ehdokkaita, kun lasketaan mukaan muutkin kuin suurten ehdokkaat.

Sekin kannattaa muistaa, että vähempiosaisten elämä käy todella tukalaksi, jos maata johdetaan kokoomuslaisten Jyrki Kataisen ja Sauli Niisitön tarpeiden mukaan.

Reino Nousiainen