Lueskelin pakkaspäivän ratoksi Heimo Pohjalaisen kirjaa Moni-ilmeinen Pohjois-Valkeala -Sinistä ja Vihreää. Pohjalainen on paneutunut erittäin ansiokkaasti Savon ja Kymenlaakson välisten erämaiden asukkaiden ja yritysten elämään.

Kirjassa kuvataan  niin savottamiesten kuin yrittäjienkin ponnistuksia kotiseudunsa elämän parantamisessa.. Erikoista kuvauksissa on se, että ihmiset olivat kovan elämän keskellä tyytyväisiä. Voisipa sanoa, että onnellisia. Tämän päivän marisijoiden kannattaisi tutustua Pohjalaisen teoksen sisältöön.

Oloja ja elämää on kuvattu realistisesti. Ylisanoihin ja paikkaansa pitämättömään kehuskeluun ei ole sorruttu, joka onkin enemmän savolaisten harrastus.

Savolaisetkin riensivät 1930-luvulla suurin joukoin työnhakuun Valkealan puolelle, kun kun maanviljelijä Lauri Roitto rakensi Hillosensalmelle sahan. Saha työllisti parhaillaan reilut 200 työntekijää. Moni savolainen nousi junaan ja pestautui sahaustöihin. Hillosensalmea alettiin kutsua savolaisten Amerikaksi.

Viime vuosina Mikkeli on halunnut ottaa haltuunsa savolaisten Amerikan tai ehkä sittenkin suorastaan savolaisten taivaan roolin. Mikkeli kaavoittaa asuinalueita tuhansille asukkaille. Lähtökohtana näyttää olevan tavoite imeä maaseudun väki Mikkeliin.

Tavoitetta ajetaan kuin käärmettä pyssyyn maakuntalehden palstoilla.Lehden sivuilta saa lukea tuon tuosta Mikkeliä koskevia uutisia, joissa toisuuvat laatusanat: Etelä-Savon paras, Suomen paras ja maailman paras. En oikein usko, että ainakin osittain katteeton kehuskelu johtaa mihinkään. Tilaistoilla voi kikkailla miten kukin haluaa. Eiköhän kysymys liene sittenkin itsetunnon puutteesta.

Suomen parhaan toimenpiteistä joutuvat aika ajoin maaseudun ihmiset kärsimään. Mäntyharjun työmatkalaisilta ja opiskelijoilta Mikkeli "ryöväsi" aamuisen junayhteyden, jotta savolaisten taivaaseen kokousmatkalle tulevat Helsingin herrat ehtisivät ajoissa perille. Ehkä tavoitteena on saada mäntyharjulaiset muuttamaan Mikkeliin, jotta päästäisiin kehumaan väestönkasvulla.

Aito väestönkasvu syntyy uusia ihmisiä syn nyttämällä, ei keinotekoisella muuttoliikkeellä.  Niin suureksi kasvukeskukseksi Mikkeli ei pelkästään kaupan hollihalleja rakentamalla nouse, että muuttoliike tekisi kaupungista aidon kasvukeskuksen.

Reino Nousiainen