Rakentamiseen liittyvät ongelmat ovat ryöstäytyneet täysin käsistä. Satojen miljoonien arvoiset kiinteistöt ovat purkutuomion alla eikä vastuuta ota kukaan. Kysymys on pitkälle suunnittelussa, rakentamisessa, valvonnassa ja hoidossa tapahtuneista virheistä.
Suunnittelijat ja rakentajat ovat tehneet rakennuttajista koekaniineja, joiden piikkiin  kustannukset laitetaan. Suurimmat maksajat ovat kunnat, joita on helpompi muiluttaa kuin yksityisiä rakennuttajia. Tämä näkyy muun muassa koulujen ja laitosten rakentamisessa.
Ympäristöministeriön tulisi perustaa tiedosto, johon kootaa kaikkien hometalojen ja muidenkin ongelmatalojen tiedot. Tiedostosta tulisi ilmetä suunnittelijan, rakentajan ja valvojan nimet. Samaan tiedostoon tulisi koota myös kiinteistöjen hoidon kuvaus. Talonmiehiä ei ole, vaan kiinteistöhuoltoyritykset huseeraavat enemmän tai vähemmän vastuuttomasti rakennusten hoidossa.
Mutta syntyykö tällainen tiedosto, joka pakottaisi parempaan vastuullisuuteen? Tuskinpa syntyy.
Suunnittelijat ja rakentajat ovat valtiollisten ja kunnallisten päättäjien kamuja. Eihän korppi korpin silmää noki. Vähin mitä tässä asiassa olisi tehtävä, olisi lainsäädännöllä pidentää rakennusten takausvastuuta.

Käykääpä käveluretkellä Helsingin Kalliossa. Siellä 100 vuotta sitten rakennetut talot seisovat ryhdikkäänä paikoillaan.  Entisajan rakentajat osasivat asiana, vaikka repsikka kantoi jokaisen tiilen selässään ylimpiin kerroksiin asti.

                                                                                                Reino Nousiainen