TAHALLLLISESTI VAI HÖLMÖYTTÄÄN

Mäntyharjulaiset hiihdon ystävät kokivat pejantaina ikävän yllätyksen, kun joku älykääpiö oli ajanut juuri priimakuntoon saadun hiihtoladun ilmeisesti maastoautolla tohjoksi.

Auto oli ajanut Kirkonkylän suunnasta ohi Myllylammen aina Suopeltoon asti. Jäljistä päätellen kysymys on tahallisesta teosta, sillä autoilijalla ei mitään asiallista asiaa seudulle ole ollut, varsinkin kun ottaa huomioon sen, etttä Varpaseen on toista kautta aurattu tie.

Autoilija oli vielä käännellyt ajokkiaan Sammalisen vauhdikkaan laskun risteyksessä ja pilannut laskun suorastaan vaaralliseksi. Latumestari yrittä lauantaina moottorikelkan kanssa korjata latua turvallisempaan kuntoon.

Mäntyharjussa on aika tavallista, etteivät autoilijat ota huomioon turhanpäiväisen ajelunsa aiheuttamis haittoja. Järki ei pysty matkassa (jos sitä nyt on ollutkaan), kun kuski pääsee tallaamaan kaasua. Voihan olla, ettei  autoilijalla ole ollut    ajokorttiakaan, kun hiihtoladun on kaahaamisen näyttämökseen ottanut.

Autojen lisäksi myös mökijöillä hiihtoladulla ajelusta on tulossa yleinen huvi. Mökijöillä pyöräytellään muun muassa jäätatuja pitkin. Jäälatujen varrella myös pilkkijät tekevät reikiä latujen virelle. Sen seurauksena jäälle nousee vettä ja ladulle syntyy jäisiä rousteikkoja.

Tavanomaista suurempaa fiksuutta osoitti eräs rollaattorin kanssa pilkille tullut mies, joka oli raahautunut liikkumisongelmastaan huolimatta riittävän kauaksi ladusta pilkkimään, ettei ladulle tulisi jäähaittoja.

Tällainen toiminta rapauttaa Mäntyharjun mainetta hyvänä murtomahiihdon paikkakuntana. Pian ollaan siinä tilanteessa, että etelän suunnasta tulevat hiihdon harrastajat alkavat ajella Pohjois-Savoon tai pohjois-Karjalaan, joissa autoilijat ymmärtävät hiihtoladun ja autotien eron.

Reino Nousiainen