Media on viime päivinä mellakoinut laajalla rintamalla vaalirahoitussotkulla. Samalla on pyritty listimään politiikkojen päitä aina pääministeristä alkaen. Nyt olisi mediassakin aika panna asian suhteen jäitä hattuun ja palattava niihin asioihin, joilla on todella merkitystä tavallisten kansalaisten elämään.

Sekin tulisi muistaa, että vaalirahoissa on sittenkin kysymys taskurahoista verrattuna siihen, miten isot pojat  yhteiskuntaakin sivuavilla tahoilla pelaavat. Eikä kaikki synti ole pesiytynyt pelkästään kansanedustajien touhuihin, sillä paljon kummallisia asioita tapahtuu kunta- ja paikallispolitiikassakin.

Esimerkkinä kannattaa mainita maankäytön suunnittelu ja rakentaminen, jossa kuntapäättäjät ovat temppelin harjalla lupa-asioissa ja hankkeista päättämässä.

Monessa kunnassa syynätään hyvin tarkkaan muun muassa kaavoittajien sielunelämä alan viranhaltijoita valittaessa. Maata omistaville päättäjille ja rakentajille sopiva kaavoittaja ei ole kunnianhimoinen ja hyvään kokonaisuuteen pyrkivä viranomainen, vaan valinta kohdistuu usein henkilöihin, joiden yli päättäjät kävelevät omia etuja valvoakseen mennen tullen.

Päättäjät nuijivat päätökseen myös hankkeita, jotka nousevat esille paikallisen yrityselämän tarpeista. Aina ei katsota riittävän pitkälle tulevaisuuteen arvioitaessa hankkeiden välttämättömyyttä.

Kansanedustajilta vaaditaan mediassa korkeaa moraalia muissakin kuin henkisissä kysymyksissä. Samaa tulisi edellyttää kuntapäättäjiltäkin. Tätä asiaa ei mediassa ole oikein tiedostettu. Eikä se toimittajienkaan moraali aina ole timantinkova, vaikka sellainen kuva saattaa tänä markkinatalouden mellastelun aikana ihmisille välittyä.

Reino Nousiainen