Kesähelteet on kärsitty ja on tullut aika ryhtyä kärsimään vähällä järjellä varustettujen politiikkojen toilausten seurauksista. Siinä sitä kärsimystä on koko Euroopalle, jopa maailmallekin.

Maailmanlaajuiset talousongelmat ravistelevat niin valtioita, yksityisiä ihmisiä kuin pankkejakin. Monet taivastelevat sitä, miten näin on päässyt käymään. Vastaus on loppujen lopuksi yksinkertainen: joidenkin ahneus ja toisten yli varjojen eläminen.

Saksan ja Ranskan pankkikiirit ovat lopulta suurimmat syylliset tilanteeseen lainoittaessa ylisuurilla luotoilla Kreikkaa, Iltaliaa ja ehkä Espanjaakin. Aika vähiin on jäänyt matematiikan opiskelu, kun ei ole kyetty laskemaan esim. kreikkalaisten maksukykyä. Nyt kaikkien eurooppalaisten pitäisi yhteisvastuulliseti maksaa tappiot.

Mitähän tästäkin nujakasta seuraa? Pankinjohtajille pitäisi antaa kenkää ja panna loppuiäksi linnaan, mutta käytännössä he saavat muhkeat palkkiot lorottaessaan niin omien kansalaisten kuin naapurienkin silmään. Tämän päivän maailmassa ei talouselämän johtajilla ole minkäänlaista kunniantuntoa.

 Onneton tilanne pääsi syntymään, kun kaikkialla toitotettiin, että kulutusta lisäämällä saadaan aikaan jatkuvaa kasvua. Tämä resepti toimi ainoastaan niin kauan, kunnes ihmisiltä loppuivat rahat. Seuraavaksi alettiin elää velalla ja nyt ovat seuraukset näkyvissä. Hullu mies Huittisista söi enemmän kuin tienasi.

Pääministeri Jyrki Katainen on kehunut kehumasta päästyäänkin Suomen olevan taloudellisessa mielessä Euroopan valiojoukkoa. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Edellisellä hallituskaudella otettiin velkaa parikymmentä miljardia euroa. Rahaa tarvittiin äänten ostamiseen eduskuntavaaleissa tarjoamalla kansalaisille jotain sellaista, johon ei olisi ollut varaa.

Mutta niin se vaan on, että järki tulee jälkijunassa. Länsi-Savon pääkirjoitus hirvitteli 15.9. lehdessä sitä, että hirmuinen velkaantumistahti jatkuu. Eipä velanottoa toppuuteltu edellisella hallituskaudella, mutta silloinhan olikin maassa selkeä porvarihallitus.

On se kummaa, miten selkeitä asioita ei ymmärretä. Aikoinaan Haapaveden Osuuskassan toimitusjohta Ahti Pekkala ymmärsi talonpoikaisella ajttelulla talouselämän asioita toimiessaan valtiovarainministerinä. Silloin asiat olivatkin hanskassa.

Reino Nousiainen