Täällä viikolla Etelä-Savon kunnissa on paljon pelissä niin asukkaiden kuin kunnanisienkin näkökulmasta. Kuntien päättäjät ratkovat energiayhtiöiden fuusioimista, jolla on suora vaikutus myös asukkaiden tulevaisuuteen.

Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikander antoi viime viikolla lausunnon, jossa mainittin uuden energiayhtiön olevan kaupungille hyvä sijoitus siksi, että sen kautta on mahdollisuus saada jatkuvasti tuloja. Yhtöiden fuusioimisen sivutuotteena asiakkaiden piikkiin otettavat velkamiljoonat on vain yksi osa kaupungin hyväksi tulevaa tuottoa.

Enegiayhtön asikkaiden näkökulmasta katsoen lausunto on suorastaan kammottava. Eteläsavolaisista ollaan tekemässä pysyviä lypsylehmiä kuntien talouden pöngittäsäksi.

Kysymys on todella vakavasta asiasta. Nokialla taloyhtiöt ovat jo alkaneet irtautua energiayhtiöistä ja ryhtyneet rakentamaan maalämpöön perustuvia lämpökeskuksia. Helsingin Energia pelkää asiakkaiden katoa, kun suuret investoinnit ovat nostamassa energian hinnan pilviin.

Etelä-Savon kuntapäättäjät ovat hyvin todennäköisesti viemässä asukkaitaan uuden yhtiön asiakkaiksi ja suurten velkojen ja piiloverojen maksajiksi. Maakunnan asukkaiden kannattaa katsoa tarkalla silmällä alkavaa kehitystä. Sekin kannattaaa muistaa, ettei läheskään kaikkien ole pakko tässä maakunnassa asua. Sellaisiakin seutuja vielä löytyy, jossa ei ole lähdetty asukkaiden kannalta samanlaisiin hullutuksiin kuin meillä on tapahtumassa.

Nyt on vielä mahdollisuus tehdä viisaita päätöksiä. Kysymys on pitkässä juoksussa maakunnankin tulevaisuudesta.

Reino Nousiainen