PIENSÄÄSTÄJÄ MAKSAA SUUREMPIEN KORKOJA

Korkotaso on ollut talouslaman alkamisen jälkeen näkyvä keskustelun aihe. Kaikki toitottavat korkojen alentamisen tarvetta. Korkoprosentteja on verrattu eri kokoisia asuntoja hankkineiden menoihin mukaan lukien tasokkaat ok-talot, joita rakentavat nekin, joilla ei siihen välttämättä olisi varaa.

Keskustelussa on unohtunut, että jokainen korkotasoon tehty alennus on pois säästäjän pussista. Piensäästäjät eivät käytännössä saa enää minkäänlaista korkoa. Kun huomioon otetaan inflaatio, siirtyy säästäjän kukkarosta jokaisena päivänä senttejä lainanottajan pussiin.

On ihan ymmärrettävää ja hyväksyttävää, etteivät lainakorot ole kohtuuttoman korkeat, mutta väärin on sekin, että laskun maksavat ne, joille ei ole taitoa tai halua pelata erilaisilla sijoitus- ja määräaikaistileillä. Eikä niistäkään enää tänä päivänä reaalikorkoa jää.

 Piensäästäjän tuotto olisi ihan sama, jos vähiä rahojaan pitäisi tyynyn alla. Mutta nykyään ei laskujakaan voi maksaa käteisellä, kun pankit tarvitsevat pystyssä pysyäkseen toimitusmaksuja. Kohta omien rahojen nostamisestakin pitää ryhtyä maksamaan.

Reino Nousiainen