Kun Suomikin sitoutui aiemmin tänä vuonna tukemaan talousvaikeuksiin ajautunutta Kreikkaa, taisi valtiovarainministeri kehaista, että nyt on yhdessä otettu selkävoitto markkinavoimista. Kattia kanssa. Euroopan Unioni on sittenkin köykäinen tekijä taistelussa maailman etevimpiä rosvoja (lue suursijoittajia ym. röyhkimyksiä) vastaan.

 Kun röyhkeydestä on tehty laillisen rosvouden muoto, ei mikään mahti pysty tilannetta muuttamaan. Markkinavoimat kiristävät vuorotellen kansantalouksia ja pankkeja saadakseen lisää voittoja. Kun pää annettiin vetävän käteen Kreikan tukioperaation yhteydessä, ei lypsämiselle ole loppua näkyvissä. Irlanti on tässä ketjussa vain pieni välietappi.

Loppujen lopuksi kysymys on siitä, että niin valtioilla kuin kansainvälisillä pankeillakin on kelvottomat johtajat. Viimeistään nyt pitäisi tajuta se tosiasia, että demokraattinen järjestelmä valitsee asioita hoitamaan kelvottomia johtajia. Kun oma etu ajaa yli yleisen edun, nämä veijarit valitsevat silmää räpäyttämättä oman edun johtotähdekseen.

EU:n virkakunta ja kansallisvaltioiden päättäjät ovat kelvotonta sakkia. Heidän palkanmaksuna tulisi pysäyttää niin pitkäksi aikaa, kunnes unioni pystyy hoitamaan kunniallisesti ihmisten asioita. Monet valtiot jättävät suunnitellusti taloutensa tuuliajolle tietäessään Euroopan Unioni tulevan hätiin markkinavoimien paineen johdosta. Ilmeisesti näistä asioista on kulisseissa sovittu ennakkoon.

Tämän hetken tilanne alkaa muistuttaa 1930-lukua, jolloin Saksassa juutalaisten omistamat pankit ja oikeuslaitos ajoivat kylmästi laman varjolla ihmiset kodeistaan. Seurauksena oli Hitlerin nousu valtaan, ennennäkemätön koston kierre, maailmansota ja  50 mijoonan ihmisen kuolema.

Loppujen lopuksi kysymys on siitä, että ihmiset ovat pitkään eläneet yli varojensa. Taloutta pyritään pitämään pystyssä liian suuren kulutuksen keinoilla. Suomikin velkaantuu ennätyksellisellä vauhdilla. Tämän laman laskuista tuskin selvitään. Velkojen vakuudeksi on jo kiinnitetty eläkerahastot, jotka ovat ainoa taloudellinen vara, jonka nyt elossa olevat polvet ovat säästäneet.

Kun Keskustan Ahti Pekkala oli aikoinaan valtiovarainministeri, oli hän suunnattoman huolestunut valtion velan noustessa nykyrahassa 3-4 miljoonaan euroon. Niin paljon rahan arvo ei ole heikentynyt, että 20-kertainen velka olisi millään tavalla perusteltu. Mutta Kokoomuksen Jyrki Katainen ottaa valtiolle silmää räpäyttämättä lisää velkaa, ei pelkästään omien kustannusten maksamiseen, vaan myös entisten eurooppalaisten hyvinvointivaltioiden menojen maksamiseen.

Talouden tosiasioita ei tällä hetkellä uskalleta kansalle kertoa. Mediakaan ei tee asiassa sille kuuluvaa tehtäväänsä, koska sen omakin tulevaisuus lepää ylisuuren kulutuksen ja sitä kautta tulevien ilmoitustulojen varassa.

Reino Nousiainen