Tarja Halosen nostaminen arvovieraiden pöytään oli tyylikäs ele

 Ruoisin kuningaskunnassa viikonvaihteessa järjestelyt hääjuhlallisuudet osoittivat ruotsalaisten sivistyksen ja tyylitajun tason. Näissä asioissa ruotsalaiset ovat aivan omassa luokassaan suomalaisiin verrattuna.

Tyylitaju ja ajassa eläminen nousi vahvasti esille jo hääjuhlallisuuksien avajaisiin liittyneessä juhlakonsertissa. Moni odotti ennakkoon, että konsertti on perinteisen jäyhä tapahtuma, jossa yleisö kuuntelee ikävystyneenä vakavahenkistä musiikkia ja odottaa konsertin päättymistä sekä virallisenoloisia suosionosoituksia.

Mutta konsertti olikin tehty Victorian mieltymysten mukaiseksi. Siinä uskallehttiin irtottautua perinteisestä kaavasta nostamalla kevyempi musiikki tärkeään asemaan. Konsertin juontaja osasi rennolla tavalla viedä ohjelmaa eteenpäin maailman vaativimpaan kuuluvan yleisön edessä.

Ruotsalaisilla oli tyyliä myös vieraiden valinnassa. Presidentti Tarja Halosen nostaminen juhlaillallisilla arvokkaimpien vieraiden joukkoon oli tyylikäs teko. Se oli aivan omassa luokassaan suomalaisiin politiikan tunareihin verrattuna, jotka ovat viime panneet kaiken tarmonsa Tarja Halosen arvovallan heikentämiseen, jopa nolaamiseen.

 Luulisi kukkona tunkiolla häärääviä kokoomuspolitiikkoja hävettävän huomatessaan ruotsalaisen sivistyksen tason. Naapurimaan presidentti nostettiin arvostuksessa ja kunnioituksessa hänelle kuuluvaan arvoonsa. Eikä Matti Vanhanenkaan tässä pelissä ihan puhtain paperein selviä, vaikka onkin toiminut presidentin suuntaan kokoomuslaisia sivistyneemmin.

Odotettavissa on, että niin Suomessa ja ehkä Ruotissakin nuorten ruotsalaiskuninkaallisten arvoa ja osaamisen tasoa pyritään tulevaisuudessa väheksymään. Olisi kuitenkin syytä muistaa, että suurin osa kummankin maan johtavista politiikoista on huonommin valmennettu ja koulutettu yhteiskunnallisten asioiden ymmärtämiseen kuin kruununprisessa Victoria.

On hyvä, että Ruotsilla on kuninkaallisensa sanomassa näkemyksensä asioista, kun puoluepolitiikan tekijjöillä ei ole siihen kanttia. Ja ihan yhtä tärkeää on se, että Suomessa olisi presidentti, joka ei juokse politiikkojen sanelun mukaan, vaan uskaltaa tehdä omiakin ratkaisuja esimerkiksi poliittisiksi palkinnoiksi suunnitellussa nimityspolitiikassa.

Reino Nousiainen