AHNEUS JA RÖYHKEYS LAMAN SYYNÄ

Kevään edetessä monet odottavat jo merkkejä laman helpottamisesta. Taitaa olla turha toivo. Velaksi ja yli varojen elämisen laskuissa riittää niin kauan maksamista, ettei pikaista käännettä parempaan ole näköpiirissä.

Ongelman ydin piilee Yhdysvalloissa, joka edellisen presidentin hallintokaudella velkaantui suunnattomasti. Velka kasvoi noin 50 prosentilla ja taitaa nyt olla jossain päälle 9 biljoonan euron kantturoissa. Ei mikään kansantalous kestä tällaista velkaa.

Kun samaan kokonaisuuteen liitetään pankinjohtajien huijaritoiminta, tilanne vain pahenee. Amerikkalaiset pankinjohtajathan myivät roskalainoja eurooppalaisillekin pankeille tehden samalla suunnitelmallisen petoksen. Luottamus ei palaa pankkien välille pitkiin aikoihin.

Jos amerikkalaiset panisivat huijaripankinjohtajat pikaisesti telkien taa, luottamus voisi vähitellen parantua. Mutta mitä vielä. Samat sällit metsästävät nyt bonuksia niistäkin rahoista, jotka valtio on antanut pankkien pelastamiseksi.

Islamilaisella maailmassa tällaiset johtajat olisi ammuttu jo aikoja sitten, mutta Amerikassa heitä vain palkitaan, vaikka Obama palkitsemista  vastustaakin.

USA voisi ryhtyä ostamaan huijaripankinjohtajille valkilapalveluja Venäjältä. Siperiassa olisi varmasti vapaita koppeja ja venäläisillä on kokemusta omienkin talousrikollisten kouluttamisesta.

Reino Nousiainen