Lähes 40 vuotta Mäntyharjussa asuneena olen tehnyt erikoisen huomion, joka on seurausta paikkakunnan huonosta ilmapiiristä.

Kun käännän Viitostieltä auton Uutelassa tai Vihantasalmella kohti Mäntyharjun taajamaa, alkaa matkanteko jotekin potuttaa. Paikkakunnan ilmapiirissä on jotain, joka ei oikein miellytä. Ei sittenkään, vaikka valtaapitäviä peesaava paikallislehti ylistää Mäntyharjun olevan maamme parhaita maaseutukuntia, jossa kehitys menee vauhdilla eteenpäin ja paikkakunnalla asuu vain onnellisia ihmisiä.

Luulenpa vastemielisyyden aiheutuvan sittenkin pienestä, mutta sitäkin äänekkäämmästä ihmisryhmästä. Jotkut kunnallispolitiikot ovat ottaneet kunnia-asiakseen omien etujen vahtimisen. Ellei hyötyä kanavoidu itselle, ohjataan sitä sukulaisille ja hyville tuttaville ja puolue-aktiiveille. Puolueen etukin nousee usein kuntalaisen etua tärkeämmäksi. 

Yksi asioiden hoidossa närästävä asia on öykkärimäisesti toimivat yrittäjät. Heitä ei ole kuin muutama, mutta nämä pystyvät tehokkaasti pilaamaan ilmapiiriä niin yksityisellä kuin kunnallisellakin sektorilla.

Kunnallispolitiikkojen olisi ryhdyttävä hoitamaan asioita tehokkaasti omalla järjellä eikä ryhtyä muutamien yrittäjien juoksupojiksi.

Mutta on Mäntyharjussa toki hyviäkin asioita. On mallikkaasti toimiva vapaa-aikatoimi, joka esimerkillisen hyvin vastaa kuntalaisten fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista.

Reino Nousiainen