RANTA KELVOTON PAIKKA YMPÄRIVUOTISEEN ASUMISEEN

Kunnat etsivät eppätoiveisesti vapaita rantoja ympärivuotiseen asumisen tarpesiin. Muun muassa Hirvensalmi on onnistunut pilaamaan kirkonkylän maisemansa rakentamalla maantien ja rannan väliin rivitaloasuntoja.

Omarantaisista ok-toneista puhutaan kovasti Mäntyharjussakin. Tällaisia alueita on maankäytön suunnitelmissa muun muassa Kirkonlahdelta Vihantasalmen suuntaan.

Rannalla, lähes vesirajassa asuminen tuntuu tietysti mukavalta kesän parhailla helteillä. Silloinkin kannattaa tosin muistaa, etteä auringon porottaessa kuumana ei laiturilla pysy täydessä järjessään puolta tuntia kauempaa, ellei halua sairastua lämpöhalvaukseen.

Koleiden kevättuulien, syysmyrskyjen ja talven tuiskujen vallitessa ranta on täysin kelvoton asuinpaikka. Syksyn kosteus aiheuttaa ongelmia jopa rakennusille. Maalarin hommiin joutuu rannalla asuessa useammin kuin metseien suojassa asuessa.

Entisen ajan ihmiset rakensivat harvoin rannoille. Jos maat sijaitsivat rantojen tuntumassa, haettiin talon paikka ylempää mäen kupeesta, josta avautui peltomaisema ja sen takaa järvi. Silloin ei rannalle annettu kovinkaan suurta arvoa. Rannalle saatettiin rakentaa pieni  sauna, jota lämmitettiin 1-2 kuukautta kestävän uimakauden aikana.

Rantarakentamisesta ympärivuotisen asumisen tarpeisiin on tullut eräänlainen ahneuden väline. Kun rantojen arvot ovat nousseet pilviin, vetävät kaupanteosta välistä tukevan tilin niin maanomistajat kuin rakentajatkin.

On se kumma asia, että rannalle rakennettavan kiinteistön hinta on huomattavasti kalliimpi kuin samanlaisen pystyttäminen metsään tai pellon laitaan.

Kunnat toivovat rantojen rakentamisen tuovan uusia asukkaita.  Joitain eläkeikää kolkuttelevia tulee, mutta aktiivi-iässä olevien työpaikat ovat yleensä niin kaukata, ettei rannalla vakituisesti asuminen ole mahdollista. Täysipainoisesti rannalla asuminen on sittenkin harvojen huvi tai joillekin ehkä kärsimyskin.

Kuntapäättäjien tulisi ottaa huomioon sekin, että ranta-asemakaavan laatiminen ja toteutuminen tuo velvoitteen kunnallistekniikan rakentamisesta ja kaavateiden kunnossapidosta. Jos asuntoalueen ovat hajallaan pitkin rantoja, satunnaiset verotulot hupenevat kasvavien veloitteiden maksamiseen.

Jos veden näkeminen torpan ikkunasta on tärkein tekijä asumispaikan valinnassa, eikö rantojen läheisyyteen pitäisi rakentaa kerrostaloja. Kun sellainen tornitalo pystytetään vaikkapa Pyhävedenrannan omakotialueen viereiselle rantaharjulle, on ylimmän kerroksen ikkunoista tosi komeat maisemat.

Toki on myönnettävä, että sotahan siitä ok-asukkaiden kanssa tulisi. Mutta aivan samalla tavalla ympäristöä pilataan ydintaajamassakin rakentamalla liikerakennuksia teollisuuahallien piirustuksilla. Eikä ympäristön asukkailta kysytä mitään.

Reino Nousiainen