Viime viikolla syntynyt neuvottelutulos Etelä-Savon Energia Oy:n ja Suur-Savon Sähkön välillä on synnyttämäsä maakuntaan uuden energiayhtiön. Maakunnan kellokkaat, etenkin kunnallisjohtajat, kehuvat sopimusta uuden aluksi, joka kääntää taantuvan maakunnan uuteen nousuun.

Kehumisen tiimellyksessä näyttää unohtuvan se tosiasia, että homman viulut maksatetaan uuden energiayhtiön asiakkailla. Kunnat kaappaavat järjestelyssä kassaansa 150 miljoonaa euroa ja uusi yhtiö ottaa velkaa 180 miljoonaa euroa.Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kunnat siirtävät valtavan määrän omia velkojaan energian kuluttajien maksettaviksi. Kysymys on todella suuresta puhalluksesta.

Rehellinen ja suoraselkäinen kuntapäättäjä tunnustaisi epäonnistunensa taloudenhoidossa ja hoitaisi velat verotusta kiristämällä. Nyt hän panee päänsä pensaaseen ja turvautuu piiloverotukseen kuntien omistaman enegiayhtiön kautta. Käsittämätöntä vastuun pakoilua.

Mäntyharjussa tilanne on jopa muita kuntia synkempi, sillä lämpöenergian kuluttajat pannaan maksamaan kaukolämpölaitosta ja kolmatta kertaa. Ensin kunta rakensi ja kuluttajat maksoivat oman lämpökeskuksen. Viime vuosikymmenellä kunta myi lämpökeskuksen Suur-Savon Sähkölle ja kuluttajat joutuivat maksamaan laitoksen toiseen kertaan. Nyt lämpökeskus kuuluu energiayhtiöiden yhdistämisjärjestelyyn ja kuluttajilla alkaa samasta laitoksesta kolmas maksukierros.

Mutta turhahan näistä asioista on marista. Voihan tästä maakunnasta muuttaa sinne, missä kuntalaisten hankkima omaisuus ei ole joka vuosikymmen uudelleen myynnissä. Ei tällä menolla maakunta kehity, Etelä-Savon väestötappio on tänäkin vuonna  noin 1000 henkeä.

Reino Nousiainen