Maailma ja Suomi siinä mukana elävät lamassa, mutta se ei näy pankkien kanattavuudessa eikä yritysten osingonjakopolitiikassa. Ahneuden markkinat voivat hyvin lamankin aikana.

Viime päivinä ovat pankinjohtajan suut maireana esitelleet vahvaa tuloskuntoaan. Vahva tuloskunto on sinänsä hyvä asia, jos unohdetaan se tosiasia, miten se on tehty.

Vahva tuloskunto on seurausta ennen muuta siitä, ettei kilpailu pankkimaailmassa pelaa. Pankkien on helppo nojata ottolainauksessaan EKP:n ja Suomen Pankin ohjauskorkoihin, joilla talletuskorko pidetään kutakuinkin nollatasolla. Kun inflaatio otetaan huomioon, osallistuvat piensäästäjät nettomaksajina niin pankkien tuloksentekoon kuin lainanottajien rahoitukseenkin.

Yritykset ovat omaksuneet aivan samantapaisen toimintapolitiikan. Osinkoja maksetaan ruhtinaallisesti, vaikka osakekohtainen tulos olisi tappiolla. Tappiota olisi tullut vieläkin enemmän, ellei työntekijöitä olisi massoittain potkittu kilometritehtaalle yhteiskunnan elätettäväksi.

Samanlainen ahneuden markkina nostaa nyt Euroopan taivaalle pilviä Kreikan suunnasta. Kreikkalaiset ovat jo pitkään eläneet yli varojensa ja maa on konkurssiuhkan alla. Kreikkalaiset ovat vääristelleet amerikkalaispankkien avustamina taloudellista asemaansa päästäksen mukaan Euroiopan rahaliittoon ja odottavat nyt apua Euroopan Unionilta.

Ennen petoksen tekijät saivat rangaistuksen ja kärsivät tekosistaan omissa nahoissaan. Jos nyt oltaisiin oiekudenmukaisia, olisi Kreikka erotettava Euroopan rahaliitosta. Se tietäisi drakman ottamista takaisin käyttöön ja sen arvon romahtamista. Saapa nähdä onko komissaari Olli Rehnillä kanttia hoitaa tämä homma oikeudenmukaiseen päätökseen.

Todennäköisempää kuitenkin on, että Välimerenmaan muut huijarivaltiot vesittävät Kreikan rangaistustoimet ja viulut pannnaan kaikkien eurooppalaisen maksettaviksi. Seuraavana on sitten vuorossa Portugalin ja Espanjan iltalypsy.

Kansainvälisessä taloudessä liehuvat rosvot eivät joudu mistään vastuuseen, mutta jos joku reppana anastaa makkarapaketin nälkäänsä, häkin ovi heilahtaa heti kiinni.

Reino Nousiainen.