MILJOONAT VILISEVÄT KOULURAKENTAMISESSA

Yli 5 miljoonaa euroa lukion saneeraukseen ja laajennukseen juuri käyttänyt Mäntyharju on käynnistämässä uutta kouluhanketta. Kyttälän koulu kuuluu olevan niin huonossa kunnossa, että pitää panna  matalaksi ja rakentaa kokonaan uusi.

Puskista ohi suunnitelmien noussut hanke kuuluu maksavan noin viisi miljoonaa. Joku rakennusalan asiantuntija on sanonut, ettei vanhaa kannata korjata- uusi tulee halvemmaksi. Ovatko asiantuntijat puolueettomia rakennusalan tuntijoita, vai urakoita hinkuvia rakentajia? Elementeistä kun syntyy nykyään vaikka mitä.

Rakennussuunnittelua tunteva tuttavani epäilee vahvasti uudem kouluhankkeen järkevyyttä. Hänen mielestään vanhaa älykkäällä tavalla korjaamalla saataisiin terveelliset ja ihan toimivat koulutilat uusrakentamista pienemillä kustannuksilla.

Mäntyharjulla on jo nyt velkaa 2300 euroa asukasta kohti. Kyttälän koulun rakentamisen jälkeen velka nousee lähelle 3 000 euroa, koska valtionosuus jää vain kolmannekseen kustannuksista, vaikka mukana olisikin elvytysrahaa.

Velkaista Mikkeliä haukkuvilta päättäjiltä putoaa arvostelulta pohja, sillä maksukyky huomioiden Mäntyharju alkaa olla samassa kelkassa Kikkelin kanssa. Yhteistyökeskusteluissa puheet ovat kuitenkin vielä nyt ökypitäjän poikien hokemaa, mutta vailla pohjaa olevia.

Olisikohan yllättäen esiin nousseen rakentamisboomin pohjalla kuitenkin pelko ajautumisesta lähivuosina kustaliitokseen. Hankkeita toteutetaan nyt kun siihen on vielä valtuuksia. Isomman kunnan kylänä Mäntyharjun ääni ei kanna kovinkaan kauaksi, vaikka kuinka kovasti huutaisi.

 Tämänsuuntaisia epäilyjä nostattaa myös hinku lähes kaikkien kunnan omistamien rantojen myyntiin asettamisesta. 

Reino Nousiainen