Mari Kiviniemi aloitti profiloitumisen kohti Kepun johtoa ja pääministerin salkua ottamalla maalitaulukseen Vihreät. Eduskunnan ehkä korkeimmin koulutettu ryhmä kun ei tunnu ymmärtävän muun muassa työllistämisestä ja elinkeinoelämästä juuri mitään. 

Vaikka arvostelu kohdistuukin juuri nyt Vihreiden osinkotulojen verousehdotuksien torjumiseen, saattaa taustalla olla kuitenkin halu ryhtyä löysäilemään Natura-alueille rakentamista. Tämä ei taas onnistu, jos Vihreät ovat hallituksessa.

Lehtomäen ja Kiviniemen ajatukset saattavat siirtyä Sipoonkorvesta hyvinkin nopesti Kollajaan ja Vuotokseen. Niiden hukuttaminen veden alle toisi pienen virkistysruiskeen pohjoisen maakunnille, jos sieltä nykyisenä EU-aikana paikallisille urakoita irtoaisi. Vuotoksen ja Kollajan rakentamisesta hyödyn korjaisivat suuret energiayhtiöt, ei siitä paikallisille mitää heruisi.

Voisihan näillä hankeilla kerätä yhden vaalikauden äänet Kepun haaviin, mutta jatkossa säännöstelyn haitat alkaisivat ehkä ääniä viedä. Kauemmaksi katsominen on tämän päivä politiikoille ylivoimaisen vaikea asia.

Eipä silti, eivät Paavo Väyrynen ja Mauri Pekkarinen ole tässä asiassa yhtään parempia vaihtoehtoja.  Nyt gallupeissa johtoon nousseen Anneli Jäätteenmäen luontoarvot on vielä kirjoittamaton lehti.

Reino Nousiainen